خاطرات یک دوست ـ قسمت بیستوهفتم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت بیستموششم
یک روز وسطهای روز بود که نگهبان در اتاق را باز کرد و گفت حاظر باشید، بازدید داریم. دقایقی بعد همهی سربازجوها بهترتیب سلسلهمراتب وارد اتاق شدند. در آستانهی در کنار هم ایستادند. سر دستهشان حسینزاده بود. عضدی و منوچهری و چندتای دیگر هم بودند. همه با سروضع (بزک کرده) کتوشلوار و کراوات و کفشهای براق که روی کفپوش اتاق پا گذاشتند. با ورودشان قدم زدن بعضیها که وسط اتاق راه میرفتند، متوقف شد. چند نفر از کسانی که نشته بودند، بهسرعت و بقیه هم با تأخیر و اکراه بلند شدند و ایستادند. هیچ گفتگو و حالت و رفتاری حاکی از ادای احترام در بین نبود. نه کسی سلام کرد و نه خشنودی از این دیدار در بین بود
حسینزاده با عتابوخطاب بهچند نفر چیزهای گنگی گفت. در پاسخ بهااعلام خواستهی مسئول اتاق (که بهاو استاندار میگفتیم) برای حمام و هواخوری دستوراتی بهنگهبان داد. بعد همه طبق سلسلهمراتب بهدنبال حسینزاده از اتاق خارج شدند و رفتند. ما ماندیم و پاک کردن جای پای کثیف آقایان!
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
بازداشتگاهای دیگر (زندانهای موقت ساواک)
زندان دژبان جمشیدیه (ایستگاه آخر برای اعدام)
از اوین که منتقل (ترخیص) شدم، مرا بهزندان جمشیدیه بردند. این زندان در پادگان دژبان، جایی حدود شمال خیابان آیزنهاور(خیابان آزادی امروز) بود. این زندان چند بند داشت. یکی از این بندها را موقتاً بند زندانیان سیاسی کرده بودند که ساواک آن را زندان و بند ضدامنیتی (یا بند خرابکاران) میخواند. فضا و بنای این زندان شامل یک ورودی، اتاق نگهبان، پاسدارخانه (که حکم خوابگاه مأمورین را هم داشت) و سالن (یا بندِ) مستطیل شکلی بود که درمیانه آن 20 سلول قرار داشت. بهشکلی که دور تا دورش، راهرو باریکی بهعرض حدوداً 140 سانییمتر بود و سلولها پشت بهپشت هم (هر طرف 10 تا سلول)، در وسط این راهروی مستطیل شکل قرار داشتند.
درِ سلولها باز بود و کف راهرو را هم زندانیان با پتوی سربازی فرش کرده بودند. سلولها کوچک بود و برای خواب از آن استفاده میشد. راهرو محلِ دورهمیهای شبانه، ورزش دستهجمعی، و سفرهخانهی جمعی برای غذا بود. قسمت ورودی بند که از محیط کریدور نگهبانی جدا میشد، میلههای عمودی از کف تا سقف بنا، مدل زندانهای آمریکایی توی فیلمها را داشت. یک ضلع دیواره طولی بند در قسمت بالا از مرز سقف بهارتفاع چهلـپنجاه سانت پنجره قرار داشت، که نور کمی را بهداخل میتاباند. این پنجرهها باز نمیشدند و نقشی هم در تهویه هوای بند نداشتند. هوای بند گرفته و سنگین بود؛ بهخصوص که این فضا حداکثر برای بیست نفر طراحی شده بود، در حالیکه بیش از صد نفر را توی اینجا ریخته بودند.
اگر با زاویهای از روبروی پنجرهها میایستادی ساختمان بزرگی را آنسوتر میدیدی که برای شب آخر زندانیهای اعدامی از آن استفاده میشد. سالنی در طبقه دوم با پنجرههای نیمهقد و چراغهای سقفی آویزان با نور کم.
گروه آرمان خلق:
وقتی ما (تعدادی) را از زندان اوین بهجمشیدیه منتقل کردند؛ چند روز قبل شش نفر از اعضای گروه آرمان خلق (همایون کتیرایی، هوشنگ ترگل، ناصر و حسین کریمی، بهرام طاهرزاده و ناصر مدنی) را از همین بند و سایر بازداشتگاهها بهسالن اعدام برده بودند. این گروه اولین اعدامیهای سال پنجاه بودند. آن شبی که قرار بود سحرگاه این بچهها را برای اعدام بهمیدان تیرِ چیتگر ببرند، زندانیهای بند تا صبح بیدار مانده و فردا عصر هم روزنامههای رسمی خبر اعدامشان را اعلام کرده بودند.
دربارهی شکنجههای این بچهها و مقاومت قهرمانانه و افسانهایشان روایات و شواهد بسیاری بهجا مانده بود. بههمایون کتیرایی و هوشنگ ترگل تا روز اعدامشان دستبند و پابند میزدند. این دو را بعد از بازجوییها بهقِزل قلعه برده بودند و هرکدام را بهتنهایی در سلول انفرادی نگهمیداشتند. وقتی برای هواخوری بهمحوطهی بیرونی سلولها برده میشدند، زندانیها پابندهایشان را دیده بودند. تا آنجاکه حافظهام یاری میکند، اینطور بهنظرم میآید که بقیه افراد گروه آرمان خلق را بهبند عمومی قزل قلعه برده بودند. اگر این یادآوری صددرصد درست نباشد، بهطور قطع میدانم که بهرام طاهرزاده را بهبند عمومی برده بودند و او با رفتار متین و صدای زیبایی که داشت تأثیری فراموش نشدنی روی بقیه زندانیها گذاشته بود. حتی میتوان گفت که «دایه دایه» و بهطورکلی ترانههای لُری با صدای زیبای بهرام طاهرزاده بود که در عرصهی موسیقی ملیـایرانی و بهویژه بین چپها جایگاه مناسب خودرا پیدا کردند.
در شکنجههای هوشنگ ترگل و بهویژه همایون کتیرایی بهغیر از کابل زدن، سوزاندن و ناخن کشیدن را هم دربارهشان اعمال کرده بودند. برخوردهای بهشدت وحشیانه با این بچهها حسی از مهر و احترام و یادبودی ستایشانگیز در همهی زندانیها بهوجود آورده بود. این رشادت و سلحشوری پیامی بیش از تحسین عمومی درپی داشت؛ و آن اینکه ایستادگی دربرابر بربریت و درندهخویی سیستم شاه و ساواکش را در ما برمیانگیخت و افرادی چون من که نقشی کوچک در مبارزه داشتیم میآموختیم که آرمانمان شایستهی این درجه از اعتلا و جانفشانی است.
جنبشی جوان و کم تجربه، که بهواسطه حکومتی مستبد بهخروش آمده بود، با چنین حماسهآفرینیهایی دوباره نیرو میگرفت تا در مقابل این استبداد که هر پلیدی متصوری را برضد منافع عمومی مردم در سیاهه عملکردش داشت، پرصلابتتر و شورانگیزتر در عرصهی نبرد گام بردارد. اما، همین هیجانات و عواطف ناشی از رزمندگی بود که راه را برای تعمق و خِردورزی آتی میگشود. ازجمله اینکه سرکوب و شکنجه و اعدام این سالها برانگیختگی را جایگزین ترس کرد، و تردیدها را هم در جریان مبارزه بهسوی یقین کشاند. این تحولات شامل غالب جریانات ضد نظام شاهنشاهی شده بود. چه آنانکه صرفاً کارسیاسی (غیر از اقدامات نظامی) میکردند و یا آنهائیکه کار سیاسی-نظامی را انتخاب کرده بودند؛ جملگی، مقدمتاً در آشتیناپذیری سهیم بودند. در زندان جمشیدیه، دیگر ملاحظهی مسائل امنیتی رعایت نمیشد. شبهای شعر و سرود جملگی بهصراحت پیام مبارزه و ستیزِ رودررو را پیام میداد. من اولین برنامه «سرود»خوانی را در این زندان تجربه کردم.
جمشیدیه زندان موقت بود. بندی که هواخوری نداشت، اما درهای میلهای اتاقهایش باز بود. اداره امور داخلی بند(زندان) بهدست خود زندانیها بود. هفتهای یکبار ملاقات غیرحضوری داشتیم. هر روز ورزش دستهجمعی همراه با شعار دادن توسط زندانیان در داخل راهروی بستهی بند برقرار بود. اکثر افراد زندانی در این برنامه شرکت میکردند که نوعی میتنگ بود.
استاندار(فرد مسئول منتخب کمون) بود که گروههای کار روزانه را نوبتبندی میکرد. سرگروه یا سرکارگر را خود افراد هرگروه مشخص میکردند. کارگری (شهرداری) بهنوبت و گروهی انجام میشد. نظافت و سرویسهای غذا و چای و میوه با گروه بود. سرگروه داوطلبی بود، ولی با رأی جمعی انتخاب میشد. اختلافی در بین نبود، نهایت مدارا و همکاری در جریان بود. سفره سرتاسری پهن میشد و گِرد آن مینشستیم و غذا میخوردیم.
کمی کتاب در داخل بند زندان بود که از کتابخانه بند دژبان کل آورده بودند و همچنان همانجا مانده بود. طی زمانی که من آنجا بودم دوبار برای بازرسی آمدند و همهجا را گشتند، اما چیزی نبردند جز چندتا قاشق که زندانیان قبلیْ دستهاش را سائیده بودند و از آن بهعنوان چاقو برای غذا و میوه استفاده میشد.
سالن ملاقات راهرویی بلند و طویل بود که از عرض سالن بهسه قسمت تقسیم شده بود. قسمی که بهوسیله دو ردیف میله و توری فلزی یک راهروی دو طرف بسته را میساخت، در وسط قرار گرفته بود. مأمورین زندان در میان این راهرو میایستادند و بهحرفها و حرکات زندانیان توجه میکردند. نمیدانم چه چیزی را میپائیدند. بههرروی، یک طرف این راهروی قفسمانند زندانیان میایستادند و یک طرف هم خانوادها. گفتگوها، اغلبْ احوالپرسی خانوادگی و توضیح وضعیت محاکمه جاری یا آتی بود. اگر خانوادهای از وضعیت زندان و امکاناتش سؤال میکرد، مأمور دقت خود را مضاعف میکرد. زندانیان هم بدون قرار قبلی همه از خوب بودن وضع میگفتند تا رفع نگرانی کنند. اما حقیقتاً، اینجا بعد از اوین با مزایایی که داشت، خوب بود. در ملاقاتها، که همهی جمعیت باهم حرف میزدند، همهمه زیاد بود. زمان ملاقات حدود ده دقیقه (عرف ملاقات) بود که گاهی بیشتر و یا کمتر میشد.
من در اولین ملاقاتم در این زندان، شاید دقیقهای دیر محل ملاقات را ترک کردم. رئیس بند مرا هُل داد. منهم دستش را پس زدم و بهاین ترتیب با او برخورد کردم که یعنی هل ندهد! او ملاقات زندانیان را قطع کرد. یکی دو نفری از زندانیان از این اتفاق ناراضی شدند. ولی، در میان تائید اکثریت صدایشان را خوردند. رئیس نگهبانی زندان آمد پشت میلهها و اعلام کرد که با کلیه وسایل بروم زیر هشت، یا همان دفتر نگهبانی. چیز مهمی نداشتم، خیلی زود حاضر شدم. زندانیها که صدواندی نفر میشدند همه بهراهرو آمدند و باریتم معینی شروع بهدست زدن کردند. من با همه روبوسی و خدا حافظی کردم. مسئول بند آرام مرا تا بیرون محوطه برد. قبل از ورود بهمحوطه از پشت بهمن دستبند زد. وانت مسقف مخصوص حمل زندانیان در محوطه بود. یکنفر زندانی را از قسمت پشت کابین آن پیاده کردند و مرا سوار کردند. دو نیمکت آهنی در دو طرف اطاقک بود، در میانه هر طرف یک پنجره خیلی کوچک وجود داشت که با میلههای عمودی از بیرون جدا میشد. من وسط نیمکت نشستم، بلافاصله رئیس بند که مرد کوتاه قد و تنومندی بود آمد و روبروی من نشست. تنهاش را بهعقب تکیه داد دو دستش را بهلبه نیمکت گرفت، جفت پای چکمه پوشش را بالا آورد و محکم بهصورت من کوبید. بسیار سریع و خیلی غیرمترقبه این حرکت را کرد، سرم از پشت بهمیلههای پنجره خورد و شکست و خون بهداخل لباسم راه گرفت. در اثر ضربه مستقیم لگدْ صورتم متورم و کبود شد، دهان و بینیام بهشدت خون افتاد. او بلافاصله بلند شد و تا من بخودم بیایم چند مشت محکم بهسر و روی من کوبید و بلافاصله از داخل اطاقک بیرون رفت و زندانی پیاده شده را سوار کرد. زندانی این قیافهی بهسرعت تغییر یافتهی مرا با حیرت و وحشت غیرقابل کنترلی دید وخشم خود را با شعار دادن علیه ساواک اظهار کرد. و شروع کرد بهفحش دادن بهزندانبان. ماشین راه افتاد و بهسرعت بهزندان قزل قلعه رفت. مدتی مرا در حیاط بیرونی، روبروی دفتر ساقی رئیس زندان، نگه داشتند. بعد بهاطاق ساقی بردند.
یادداشتها
خاطرات یک دوست ـ قسمت سیودوم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت سیویکم
اولین تبعیدیها از هر دو زندان شماره چهار و سه همزمان فراخوانده شدند و بهزندان برازجان اعزام شدند. در زندان شماره سه قصر همهی زندانیان برای بدرقه بهراهرو آمدند و در دو طرف آن صف بستند. با ریتم «هو، هو، هوشی مین» (ضرب تب، تب، تب-تب تب) دست میزدند. افرادی که برای اعزام فراخوانده شده بودند، از انتهای صف بهسمت درِ بند (زیر هشت) حرکت میکردند و با تک تک افراد دست میدادند و روبوسی میکردند. برخی میگریستند و برخی یاران همرزمشان را در بغل گرفته، میفشردند. روحیه همه خیلی بالا بود و با پاسخ رفتاری و کلامی کسانیکه بهتبعبد برده میشدند، بهدرود میگفتند. شعارها از جمله اینچنین بود: «امید بهپیروزی آتی خلق قهرمان».
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت سیویکم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت سیام
عبدالحسین، مهندس مکانیک و اهل لنگرود؛ مردی دانا و کم صحبت، اما طنزگو بود. او ازهمهی افراد این گروهِ محاکمه مسنتر بود. برادرش عبدالرضا بیشتر در سایه قرار داشت.
عباس، دانشجوی رشتهی دامپزشکی بود. او را از بیرون زندان میشناختم. زمانیکه عباس تحت تعقیب و فراری بود، مدتی با ما زندگی میکرد. رابطه ما از طرف او و من لو نرفته بود. خیلی کتک خورده بودم که ارتباطات و اطلاعاتم را بگویم. از ارتباطهای من، فریبرز و احمد با اسم مستعار گفته شده بودند. فریبرز هفتهی قبل از من دستگیر شده بود و احمد حدود سه سال بعد دستگیر شد.
سی سال بعد، از احترام و اعتبار اجتماعی عباس در ایلام و اصفهان باخبر شدم. من اینطور خبر شدم که «او که در زندان بهلحاظ روحی آسیب دیده بود.» شاید هم بهاین نتیجه رسیده بود که با مبارزهی مسلحانه و سیاسی خداحافظی کند.»
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت سیام
چند پاراگرافِ آخر از قسمت بیستمونهم
البته غلام بعد از این مواجهه و توضیح خبری برایم شرح داد که لازم بوده اصل مسئله را با چند نفر درمیان میگذاشته و از این دو نفر برای تمایل بهمشارکت سئوال میکرده که حاضر بهفرار هستند؟ هر دو نپذیرفته بودند، اما عضو سلول یک (کسی که خبر را بهما میداد و علی را هم بهشهادت میگرفت) ضمن آرزوی موفقیت، قبول نکرده بود. ولی شخص سلول دیگر اساساً چنین اقدامی را ناموفق و بهشدت برعلیه جو زندان و در جهت تشدید سرکوب ساواک دیده بود. اما گویا غلام نتوانسته بود که مصلحتی با وی موافقت کند و ذهن او را از این ماجرا پَرت کند. مثلاً خودش را مجاب و موافق با ادله وی نشان دهد. شاید هم با وی بحث کرده بوده که من نمیدانم. در واقع، این رفیق ما حرکت را یک جوری «وِتو» کرده بود. اما موجبی برای کسی ایجاد نکرده بود. آن روز و آن شب همه جا را دو بار توسط مسئول بند بازدید کردند. مسئول نگهبان تذکر داد که درِ اتاقها(سلولها) اصلاً بسته نشود.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت بیستونهم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت بیستموهشتم
......
بیژن (هیرمنپور) با من مرتب وقت میگذاشت و برایم از تجارب و دانستههایش با دقت و گسترده میگفت. این پیوند گرچه بنا بر حادثهی جدایی ما ازهم و انتقال من از قزل قلعه دیری نپائید، اما عمق تأثیرات او را میتوانم بهیاد بیاورم که در تشخیصهای بعدی و انتخابهای آتیام تعیینکننده بود. وقتی از مجاهدین و رجوی صحبت شد، او برایم از احساس عمومی در دانشکده حقوق نسبت بهوی گفت: «در میان جمع دانشجویان شخصی مشکوک و غیرقابل اطمینان بود.» جز برخی از حداقلهای ارتباطی، همه از او دوری میکردند. و این گویا نه تنها از تیپ شخصیت و منشهای رفتاری نامتعارف او، بلکه از نگاهی نیز متأثر بود که «مییپنداشتند ساواکی است.»
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت بیستوهشتم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت بیستموهفتم
.... من وسط نیمکت نشستم، بلافاصله رئیس بند که مرد کوتاه قد و تنومندی بود آمد و روبروی من نشست. تنهاش را بهعقب تکیه داد دو دستش را بهلبه نیمکت گرفت، جفت پای چکمه پوشش را بالا آورد و محکم بهصورت من کوبید. بسیار سریع و خیلی غیرمترقبه این حرکت را کرد، سرم از پشت بهمیلههای پنجره خورد و شکست و خون بهداخل لباسم راه گرفت. در اثر ضربه مستقیم لگدْ صورتم متورم و کبود شد، دهان و بینیام بهشدت خون افتاد. او بلافاصله بلند شد و تا من بخودم بیایم چند مشت محکم بهسر و روی من کوبید و بلافاصله از داخل اطاقک بیرون رفت و زندانی پیاده شده را سوار کرد. زندانی این قیافهی بهسرعت تغییر یافتهی مرا با حیرت و وحشت غیرقابل کنترلی دید وخشم خود را با شعار دادن علیه ساواک اظهار کرد. و شروع کرد بهفحش دادن بهزندانبان. ماشین راه افتاد و بهسرعت بهزندان قزل قلعه رفت. مدتی مرا در حیاط بیرونی، روبروی دفتر ساقی رئیس زندان، نگه داشتند. بعد بهاطاق ساقی بردند.
ادامه مطلب...* مبارزات کارگری در ایران:
- فیل تنومند «گروه صنعتی کفش ملی»- قسمت دوم
- فیل تنومند «گروه صنعتی کفش ملی»
- بیانیه شماره دوم کمیته دفاع از کارگران اعتصابی
- تشکل مستقلِ محدود یا تشکل «گسترده»ی وابسته؟!
- این یک بیانیهی کارگری نیست!
- آیا کافکا بهایران هم میرود تا از هفتتپه بازدید کند !؟
- نامهای برای تو رفیق
- مبارزه طبقاتی و حداقل مزد
- ما و سوسیال دمکراسی- قسمت اول
- تجمع اول ماه می: بازخوانی مواضع
- از عصیان همگانی برعلیه گرانی تا قیام انقلابی برعلیه نظام سرمایهداری!؟
- ائتلاف مقدس
- وقتی سکه یک پول سیاه است!
- دو زمین [در امر مبارزهی طبقاتی]
- «شوراگراییِ» خردهبورژوایی و اسماعیل بخشی
- در مذمت قیام بیسر!
- هفتتپه، تاکتیکها و راستای طبقاتی
- تقاضای حکم اعدام برای «جرجیس»!؟
- سکۀ ضرب شدۀ فمنیسم
- نکاتی درباره اعتصاب معلمان
- تردستی و تاریخ، در نقد محمدرضا سوداگر و سید جواد طباطبایی
- دختران مصلوب خیابان انقلاب
- «رژیمچنج» یا سرنگونی سوسیالیستی؟!
- هفتتپه و پاسخی دوستانه بهسؤال یک دوست
- اتحادیه آزاد در هفتتپه چکار میکند؟
- دربارهی جنبش 96؛ سرنگونی یا انقلاب اجتماعی!؟
- دربارهی ماهیت و راهکارهای سیاسیـطبقاتی جنبش دیماه 96
- زلزلهی کرمانشاه، ستیز جناحها و جایگاه چپِ آکسیونیست!؟
- «اتحادیه مستقل کارگران ایران» از تخیل تا شایعه
- هزارتوی تعیین دستمزد در آینه هزارتوی چپهای منفرد و «متشکل»
- شلاق در مقابله با نوزایی در جنبش کارگری
- اعتماد کارگران رایگان بهدست نمیآید
- زحمتکشان آذری زبان در بیراههی «ستم ملی»
- رضا رخشان ـ منتقدین او ـ یارانهها (قسمت دوم)
- رضا رخشان ـ منتقدین او ـ یارانهها (قسمت اول)
- در اندوه مرگ یک رفیق
- دفاع از جنبش مستقل کارگری
- اطلاعیه پایان همکاری با «اتحاد بینالمللی در حمایت از کارگران در ایران»
- امضا برعلیه «دولت»، اما با کمک حکومتیان ضد«دولت»!!
- توطئهی خانه «کارگر»؛ کارگر ایرانی افغانیتبار و سازمانیابی طبقاتی در ایران
- تفاهم هستهای؛ جام زهر یا تحول استراتژیک
- نه، خون کارگر افغانی بنفش نیست؟
- تبریک بهبووورژواهای ناب ایرانی
- همچنان ایستاده ایم
- دربارهی امکانات، ملزومات و ضرورت تشکل طبقاتی کارگران
- من شارلی ابدو نیستم
- دربارهی خطابیه رضا رخشان بهمعدنچیان دنباس
- قطع همکاری با سایت امید یا «تدارک کمونیستی»
- ایجاد حزب کمونیستی طبقهی کارگر یا التجا بهنهادهای حقوقبشری!؟
- تکذیبیه اسانلو و نجواهای یک متکبر گوشهنشین!
- ائتلافهای جدید، از طرفداران مجمع عمومی تا پیروان محجوب{*}
- دلم برای اسانلو میسوزد!
- اسانلو، گذر از سوءِ تفاهم، بهسوی «تفاهم»!
- نامهی سرگشاده بهدوستانم در اتحاد بینالمللی حمایت از کارگران
- «لیبر استارت»، «کنفرانس استانبول» و «هیستادروت»
- «لیبر استارت»، «سولیداریتیسنتر» و «اتحاد بینالمللی...»
- «جنبش» مجامع عمومی!! بورژوایی یا کارگری؟
- خودشیفتگی در مقابل حقیقت سخت زندگی
- فعالین کارگری، کجای این «جنبش» ایستادهاند؟
- چکامهی آینده یا مرثیه برای گذشته؟
- کندوکاوی در ماهیت «جنگ» و «کمیتهی ضدجنگ»
- کالبدشکافی یک پرخاش
- توطئهی احیای «خانهکارگر» را افشا کنیم
- کالبدشکافیِ یک فریب
- سندیکای شرکت واحد، رفرمیسم و انقلاب سوسیالیستی
* کتاب و داستان کوتاه:
- دولت پلیسیجهانی
- نقد و بازخوانى آنچه بر من گذشت
- بازنویسی کاپیتال جلد سوم، ایرج اسکندری
- بازنویسی کاپیتال جلد دوم، ایرج اسکندری
- بازنویسی کاپیتال جلد اول، ایرج اسکندری
- کتاب سرمایهداری و نسلکشی ساختاری
- آگاهی طبقاتی-سوسیالیستی، تحزب انقلابی-کمونیستی و کسب پرولتاریایی قدرت...
- الفبای کمونیسم
- کتابِ پسنشینیِ انقلاب روسیه 24-1920
- در دفاع از انقلاب اکتبر
- نظریه عمومی حقوق و مارکسیسم
- آ. کولنتای - اپوزیسیون کارگری
- آخرین آواز ققنوس
- اوضاعِ بوقلمونی و دبیرکل
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- آغاز پرولترها
- آیا سایهها درست میاندیشند؟
- دادگاه عدل آشکار سرمایه
- نبرد رخساره
- آلاهو... چی فرمودین؟! (نمایشنامه در هفت پرده)
- اعتراض نیروی کار در اروپا
- یادی از دوستی و دوستان
- خندۀ اسب چوبی
- پرکاد کوچک
- راعش و «چشم انداز»های نوین در خاورسیاه!
- داستان کوتاه: قایق های رودخانه هودسون
- روبسپیر و انقلاب فرانسه
- موتسارت، پیش درآمدی بر انقلاب
- تاریخ کمون پاریس - لیسا گاره
- ژنرال عبدالکریم لاهیجی و روزشمار حمله اتمی به تهران
* کارگاه هنر و ادبیات کارگری
- شاعر و انقلاب
- نام مرا تمام جهان میداند: کارگرم
- «فروشنده»ی اصغر فرهادی برعلیه «مرگ فروشنده»ی آرتور میلر
- سه مقاله دربارهی هنر، از تروتسکی
- و اما قصهگوی دروغپرداز!؟
- جغد شوم جنگ
- سرود پرولتاریا
- سرود پرچم سرخ
- به آنها که پس از ما به دنیا می آیند
- بافق (کاری از پویان و ناصر فرد)
- انقلابی سخت در دنیا به پا باید نمود
- اگر کوسه ها آدم بودند
- سوما - ترکیه
- پول - برتولت برشت
- سری با من به شام بیا
- کارل مارکس و شکسپیر
- اودسای خونین
* ترجمه:
- رفرمیستها هم اضمحلال را دریافتهاند
- .بررسی نظریه انقلاب مداوم
- آنتونیو نگری ـ امپراتوری / محدودیتهای نظری و عملی آتونومیستها
- آیا اشغال وال استریت کمونیسم است؟[*]
- اتحادیه ها و دیکتاتوری پرولتاریا
- اجلاس تغییرات اقلیمیِ گلاسکو
- اصلاحات اقتصادی چین و گشایش در چهلمین سال دستآوردهای گذشته و چالشهای پیشِرو
- امپراتوری پساانسانی سرمایهداری[1]
- انقلاب مداوم
- انگلس: نظریهپرداز انقلاب و نظریهپرداز جنگ
- بُرهههای تاریخیِ راهبر بهوضعیت کنونی: انقلاب جهانی یا تجدید آرایش سرمایه؟
- بوروتبا: انتخابات در برابر لوله تفنگ فاشیسم!
- پناهندگی 438 سرباز اوکراینی به روسیه
- پیدایش حومه نشینان فقیر در آمریکا
- پیرامون رابطه خودسازمانیابی طبقه کارگر با حزب پیشگام
- تأملات مقدماتی در مورد کروناویروس و پیآیندهای آن
- تاوان تاریخی [انقلابی روسیه]
- تروریسم بهاصطلاح نوین[!]
- جنبش شوراهای کارخانه در تورین
- جنبش مردم یا چرخهی «سازمانهای غیردولتی»
- جوانان و مردم فقیر قربانیان اصلی بحران در کشورهای ثروتمند
- چرا امپریالیسم [همواره] بهنسلکشی باز میگردد؟
- دستان اوباما در اودسا به خون آغشته است!
- رهایی، دانش و سیاست از دیدگاه مارکس
- روسپیگری و روشهای مبارزه با آن
- سرگذشت 8 زن در روند انقلاب روسیه
- سقوط MH17 توسط جنگنده های نیروی هوائی اوکراین
- سکوت را بشکنید! یک جنگ جهانی دیگر از دور دیده میشود!
- سه تصویر از «رؤیای آمریکایی»
- سه مقاله دربارهی هنر، از تروتسکی
- شاعر و انقلاب
- فساد در اتحادیههای کارگری کانادا
- فقر کودکان در بریتانیا
- قرائت گرامشی
- کمون پاریس و قدرت کارگری
- گروه 20، تجارت و ثبات مالی
- لایحه موسوم به«حق کار»، میخواهد کارگران را بهکشتن بدهد
- ماركس و خودرهایی
- ماركسیستها و مذهب ـ دیروز و امروز
- مانیفست برابری فرانسوا نوئل بابوف معروف بهگراکوس[1]
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- ملاحظاتی درباره تاریخ انترناسیونال اول
- ممنوعیت حزب کمونیست: گامی به سوی دیکتاتوری
- نقش کثیف غرب در سوریه
- نگاهی روششناسانه بهمالتیتود [انبوه بسیارگونه]
- واپسین خواستهی جو هیل
- واپسین نامهی گراکوس بابوف بههمسر و فرزندانش بههمراه خلاصهای از زندگی او
- ویروس کرونا و بحران سرمایه داری جهانی
- یک نگاه سوسیالیستی بهسرزمینی زیر شلاق آپارتاید سرمایه