نیرویکار در دوران پوتین: وضعیت طبقهی کارگر روسیه
کارگران روسیه در تلاش برای منافعشان هزاران استراتژی بهکار بردهاند، اما همچنانکه شواهد بالا نشان میدهد، بهلحاظ سازمانی، حقوقی و سیاسی نیز با موانعی چشمگیری روبرو میشوند. برای اکثریت بزرگی از کارگران روسیه اتحادیههای کارگری بهموجب یگانهنگریِ رسمیِ «فدراسیون اتحادیههای مستقل روسیه» و موانع انبوهی که اتحادیهها و فعالین اتحادیههای مستقل با آن روبرو هستند، سازوکارِ ناکارآمدی برای پیشبرد منافعشان از کار درآمده است.
سه دیدگاه درباره زنان و اعتصابات
صاحبان قدرت و زنانی که بهطبقات اجتماعی ممتازتر تعلق دارند، بهموازات جشن پیروزیهای قدیمی، سیاستهای لیبرال/فمینیستی و «برابریسازی جنسیتی» در دیگر کشورها، میتوانند چشم خود را بر بیعدالتیهای کنونی در کشور خود ببندند. روایت جنبش، با اسطورهسازی و رمانتیکسازی مبارزات و پیروزیهای گذشته، شکلی از عملکرد تاریخی است که همیشه در زمینهای معنادار قرار دارد، ...
ملاحظاتی دربارهی تاریخ حزب بلشویک
هرچقدرهم که تشابهات تاریخی خود را از پس حوادث 1956 لهستان و مجارستان در برابر مورخان امروزی بهنمایش بگذارند، اما آیا این مورخان نباید درحالی که با دقت بهمدافعان شورش کرونشتات و طرفداران ماخنو Makhno [و جنبش او در سالهای 1918 تا 1921] گوش فرامیدهند، سعی در درک مجموعهای از شرایط اقتصادی و اجتماعی، و پیامد آن شرایط سیاسی داشته باشند که بلشویکها را اولاً مجبور بهپذیرفتن انحصار سیاسی حزبشان کرد (که خود آنها با چنین انحصاری در اصل مخالف بودند) و نهایتاً منجر بهخفه کردن دموکراسی درونی حزب گردید؟
قتلعام و تحقیر مردمانی که فراموش شدهاند!
بهطورکلی، تغییرات ژئوپلیتیکی بهواسطهی تغییرات اقتصادی و تحولات جهانی تقویت شده است. طی سالهای اخیر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی بر تنوع بخشیدن بهاقتصاد خود، بهدور از نفت تمرکز کردهاند، و نقشهای برجستهتر منطقهای و بینالمللی را در حملونقل هوایی، ورزش، زیرساختها و سایر زمینهها ایجاد کردهاند. ریاض در زمان محمد بن سلمان از هویت تحت سلطهی اسلام بهفراملیگرایی تغییر مکان داده است.
پیرامون رابطه خودسازمانیابی طبقه کارگر با حزب پیشگام
جدل او با لنین بهنشر کتاب «وظایف سیاسی ما» در سال 1904 انجامید که قبل از هرچیز بهخاطر پاراگرافی مشهور شده است که برای تحول بعدی حزب کمونیست روسیه و تاریخ روسیه شوروی اهمیتی اساسی و پیشگویانه داشت: «این روش ما در سیاست داخلی حزب بهوضعی منتهی خواهد شد که رهبری حزب جایگزین حزب و پس از آن کمیتهی مرکزی جایگزین رهبری حزب میشود و سرانجام یک دیکتاتور خود را جایگزین کمیتهی مرکزی میکند و وضعی را بهوجود میآورد که کمیتههای حزبی بدون مشارکت تودههای مردم هر دَم سیاستهای خود را تغییر میدهند».
سازمان ملل: ابزاری برای امپریالیسم[جهانی]
سازمان ملل متحد تنها یک مجمع برای همهی قدرتهای بزرگ باقی میماند که در آن فقط درگیریهای ثانویه قابل حل است. سازمان ملل بهخودی خود یک نیرو نیست، بلکه تنها منعکسکنندهی توازن قدرت بین قدرتهای جهانی است... تنها یک نیرو وجود دارد که از هر سلاح کشتار جمعی قویتر است و آن همبستگی بینالمللی طبقه کارگر است. کارگران در ایالات متحده، روسیه ، آلمان یا در انگلستان، مانند همه کارگران جهان، منافع طبقاتی مشترکی دارند...
چند کارگر میشناسید که خواهان انقلاب سوسیالیستی باشند؟
بدینترتیب، در پاسخ بهکسانی که سؤال میکنند که آیا آگاهی سیاسی و طبقاتی از بیرون بهطبقهی کارگر وارد میشود؟ میتوان چنین پاسخ داد که اگر بهاندازهی چند میلیمتر از نگاه اسکولاستیک بهجهان فاصله بگیرید، بهسادگی درمییابید که «بیرونِ» بدون «درون» صرفاً یک انتزاع میانتهی است؛ و حقیقت این است که آگاهی سیاسی و طبقاتی در دیالکتیک لاینفک درون و بیرون شکل میگیرد که عامل عمدهی این رابطه (درست مثل همهی مجموعههای اینچنین) «درون» است.
تأملاتی دربارهی مانیفست[حزب] کمونیست
کاربرد واژهی «حزب» را باید در پرتویی متفاوت از معنای امروزی آن دید. معنای آن در سال 1848 بهاندیشهی جریان سیاسی یا مجموعهای از اندیشهها بسیار نزدیک بود. هنگامیکه مارکس و انگلس استدلال میکردند که کمونیستها حزب جداگانهای نیستند، منظورشان این بود که اندیشههای آنها و منافع پرولتاریا با یکدیگر انطباق دارد و هیچ سد و مانع تصنعی بین دو قرار نمیدادند. در همین حال نقد شدید و بیرحمانهی آنها از دیگر صورتهای سوسیالیسم صرفاً تمرینی دانشگاهی نبود: آنها بخشی از مباحثات در جهت تشکیل اتحادیه کمونیستها بود.
«انتقاد» بهمثابهی بازتولید انقلابیِ هستیِ انسانی
ازآنجاکه انتقادکردن و انتقادپذیرفتن در هررابطهای ظرافت و آگاهی ویژهای میطلبد؛ ازاینرو، ضروری است که در تدارک سازمانیایی کمونیستی طبقهی کارگر (برای کارگران و دیگر نیروھای همسو با این طبقه) این فرصت و امکان را فراهم آورد که آنها با طرح مسائل انتقادى و نیز نقدِ انتقادات ناصحیحشان این مهارت هنرمندانه را بهدرستی بیاموزند.بهطورکلی، تدارک سازمانیابی کارگران در راستای انقلاب سوسیالیستی و رهایی انسان، روندی است که بدون آموزش دیالکتیک رفیقانهی انتقاد بهسیاستگرایی و قدرتطلبی و ستیزهای قشریـگروهی میچرخد.
«یک صد سال» - شعری دربارهی فراز و فرود انقلاب اکتبر
این شعر ما را بهماههای پُرجوش و خروش فوریه تا اکتبر 1917 میبرد تاخود/فعالیتی کارگران، دهقانان فقیر و سربازان را بهتصویر بکشد، دخالتگری حزب بلشویک را در پیروزی انقلاب یادآور شود، و در انتها با طرح این پرسش که چگونه و بربستر کدام پیشزمینهی اجتماعی/طبقاتیْ پیشرفت انقلاب متوقف گردید، زمینهی درک و عملِ بهتر، پیچیدهتر و گستردهتری را فراهم میکند تا انقلاب ـهمچون ضربان قلب تاریخـ بارِ دیگر و هرچه خردمندانهتر بهتپش درآید؛ و عظمت انسانی نسلی از انقلابیان بلشویک...
.بررسی نظریه انقلاب مداوم
تجارب سادهی مبارزاتی نشان میدهد تاآنجایی که کارگر برعلیه خریدار نیروی کار خود مبارزه میکند، امکان سازمانیابی کمونیستی و پرولتاریایی نیز (گاه کمتر و گاه بیشتر) وجود دارد. حتی فراتر از این، تاریخ مبارزات کارگری نشان از این دارد که دستآوردهای کارگری در موارد نه چندان معدود زیر فشار آن ضربآهنگی از مبارزه شکل گرفته که با پتانسیل پرولتاریایی و کمونیستی سازمان یافته است.
یادداشتها
نامهی سرگشادهی دانشگاهیان هلند بهرؤسای آموزش عالی
بهمدیران تمامی مؤسسات آموزش عالی در هلند:
ما کارکنان، پژوهشگران و فارغالتحصیلان کالجها، دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی سراسر هلند، این نامهی سرگشاده را برای شما مینویسیم تا شما بهرعایت موارد زیر فرابخوانیم:
الف) بهرسمیت شناختن نسلکشی مداوم مردم فلسطین و پایبندی بهمسئولیت اخلاقی ناشی از آن، [که چیزی جز] قطع رابطه با همهی مؤسسات، پروژهها و شرکتهایی است که بهنوعی با این نسلکشی همکاری میکنند.
ب) تلاش برای پایان دادن بهخشونت پلیس در محوطههای دانشگاهی هلند.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت چهلوپنجم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت چهلوچهارم
وضعیت بیرون آمدن من هم با همین ترتیب بود. اسمم را که صدا زدند به سمت در رفتم. در که باز شد گویی به مسیلی رانده شده باشم به سمت بالا سوق یافتم و با فاصله کمی بردوش این و آن قرار گرفتم . مردم شعار می دادند و بر زندانی سیاسی درود می فرستادند. و زندانیان نیز شعار می دادیم و به «خلق قهرمان» درود می فرستادیم. فاصله عرض میدان که چند ده قدمی بیش نبود به کندی می گذشت. وقتی از میان جمعیت قدم به قدم می گذشتیم با دست دادن بسیاری در نزدیکی خود مواجه می شدیم. مهر و عطوفتی در که پاداش قهری بود نسبت به دستگاهی که این بند را زاده بود داشتیم و اینک این بند گسسته بود.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت چهلوچهارم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت چهلوسوم
در یک برنامه تلویزیونی طراحی شده (آنطور که در روزنامه های آن دوران ضبط است 342 نفر) را بطور نشسته در یک سالنی به نمایش گذاشتند. یکنفر بیانیه ای را از روی کاغذی (چنانکه بیاد می آورم منوچهر مقدم سلیمی)خواند و اعلام «برائت» از گذشته و «سپاس از مراحم مولوکانه» در بخشودگی «جرایم» و پیشینه شان را اشاره کرد و در پایان یک صدای ضبط شده ای بروی تصویر می آمد که گویا این عده دارند میگویند «سپاس آریا مهرا».
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت چهلوسوم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت چهلمودوم
ساواک برای پائین نگهداشتن آمار زندانی ها ما را به زندان عادی فرستاده بود. صلیب سرخ از طرقی پیگیر شده بود. برای همین دوباره مارا بزندان عمومی (شماره یک) برگرداند. در بار دوم بازدید صلیب سرخ در بند شش زندان شماره یک قصر بودم.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت چهلودوم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت چهل و یکم
درزمان نسبتا طولانی که در این بند بودم چند بار رسولی سر بازجویی که گویا ریاست بر زندانیان و نظارت بر امور و کنش هایشان را به او سپرده بودند به بازدید از بندها آمد. همه را در راهرو به صف می کردند و او در برابر برخی می ایستاد و لوقوضی می گفت و تحدیدی می کرد. فضای آن روزها بشدت متاثر از کشتارها بود و عموما کسی با او بنرمی برخورد نمی نداشت.
ادامه مطلب...* مبارزات کارگری در ایران:
- رباتها، تجدید ساختار و عقبنشینی اتحادیهها
- فیل تنومند «گروه صنعتی کفش ملی»- قسمت دوم
- فیل تنومند «گروه صنعتی کفش ملی»
- بیانیه شماره دوم کمیته دفاع از کارگران اعتصابی
- تشکل مستقلِ محدود یا تشکل «گسترده»ی وابسته؟!
- این یک بیانیهی کارگری نیست!
- آیا کافکا بهایران هم میرود تا از هفتتپه بازدید کند !؟
- نامهای برای تو رفیق
- مبارزه طبقاتی و حداقل مزد
- ما و سوسیال دمکراسی- قسمت اول
- تجمع اول ماه می: بازخوانی مواضع
- از عصیان همگانی برعلیه گرانی تا قیام انقلابی برعلیه نظام سرمایهداری!؟
- ائتلاف مقدس
- وقتی سکه یک پول سیاه است!
- دو زمین [در امر مبارزهی طبقاتی]
- «شوراگراییِ» خردهبورژوایی و اسماعیل بخشی
- در مذمت قیام بیسر!
- هفتتپه، تاکتیکها و راستای طبقاتی
- تقاضای حکم اعدام برای «جرجیس»!؟
- سکۀ ضرب شدۀ فمنیسم
- نکاتی درباره اعتصاب معلمان
- تردستی و تاریخ، در نقد محمدرضا سوداگر و سید جواد طباطبایی
- دختران مصلوب خیابان انقلاب
- «رژیمچنج» یا سرنگونی سوسیالیستی؟!
- هفتتپه و پاسخی دوستانه بهسؤال یک دوست
- اتحادیه آزاد در هفتتپه چکار میکند؟
- دربارهی جنبش 96؛ سرنگونی یا انقلاب اجتماعی!؟
- دربارهی ماهیت و راهکارهای سیاسیـطبقاتی جنبش دیماه 96
- زلزلهی کرمانشاه، ستیز جناحها و جایگاه چپِ آکسیونیست!؟
- «اتحادیه مستقل کارگران ایران» از تخیل تا شایعه
- هزارتوی تعیین دستمزد در آینه هزارتوی چپهای منفرد و «متشکل»
- شلاق در مقابله با نوزایی در جنبش کارگری
- اعتماد کارگران رایگان بهدست نمیآید
- زحمتکشان آذری زبان در بیراههی «ستم ملی»
- رضا رخشان ـ منتقدین او ـ یارانهها (قسمت دوم)
- رضا رخشان ـ منتقدین او ـ یارانهها (قسمت اول)
- در اندوه مرگ یک رفیق
- دفاع از جنبش مستقل کارگری
- اطلاعیه پایان همکاری با «اتحاد بینالمللی در حمایت از کارگران در ایران»
- امضا برعلیه «دولت»، اما با کمک حکومتیان ضد«دولت»!!
- توطئهی خانه «کارگر»؛ کارگر ایرانی افغانیتبار و سازمانیابی طبقاتی در ایران
- تفاهم هستهای؛ جام زهر یا تحول استراتژیک
- نه، خون کارگر افغانی بنفش نیست؟
- تبریک بهبووورژواهای ناب ایرانی
- همچنان ایستاده ایم
- دربارهی امکانات، ملزومات و ضرورت تشکل طبقاتی کارگران
- من شارلی ابدو نیستم
- دربارهی خطابیه رضا رخشان بهمعدنچیان دنباس
- قطع همکاری با سایت امید یا «تدارک کمونیستی»
- ایجاد حزب کمونیستی طبقهی کارگر یا التجا بهنهادهای حقوقبشری!؟
- تکذیبیه اسانلو و نجواهای یک متکبر گوشهنشین!
- ائتلافهای جدید، از طرفداران مجمع عمومی تا پیروان محجوب{*}
- دلم برای اسانلو میسوزد!
- اسانلو، گذر از سوءِ تفاهم، بهسوی «تفاهم»!
- نامهی سرگشاده بهدوستانم در اتحاد بینالمللی حمایت از کارگران
- «لیبر استارت»، «کنفرانس استانبول» و «هیستادروت»
- «لیبر استارت»، «سولیداریتیسنتر» و «اتحاد بینالمللی...»
- «جنبش» مجامع عمومی!! بورژوایی یا کارگری؟
- خودشیفتگی در مقابل حقیقت سخت زندگی
- فعالین کارگری، کجای این «جنبش» ایستادهاند؟
- چکامهی آینده یا مرثیه برای گذشته؟
- کندوکاوی در ماهیت «جنگ» و «کمیتهی ضدجنگ»
- کالبدشکافی یک پرخاش
- توطئهی احیای «خانهکارگر» را افشا کنیم
- کالبدشکافیِ یک فریب
- سندیکای شرکت واحد، رفرمیسم و انقلاب سوسیالیستی
* کتاب و داستان کوتاه:
- جنگ داخلی جهانی
- دولت پلیسیجهانی
- نقد و بازخوانى آنچه بر من گذشت
- بازنویسی کاپیتال جلد سوم، ایرج اسکندری
- بازنویسی کاپیتال جلد دوم، ایرج اسکندری
- بازنویسی کاپیتال جلد اول، ایرج اسکندری
- کتاب سرمایهداری و نسلکشی ساختاری
- آگاهی طبقاتی-سوسیالیستی، تحزب انقلابی-کمونیستی و کسب پرولتاریایی قدرت...
- الفبای کمونیسم
- کتابِ پسنشینیِ انقلاب روسیه 24-1920
- در دفاع از انقلاب اکتبر
- نظریه عمومی حقوق و مارکسیسم
- آ. کولنتای - اپوزیسیون کارگری
- آخرین آواز ققنوس
- اوضاعِ بوقلمونی و دبیرکل
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- آغاز پرولترها
- آیا سایهها درست میاندیشند؟
- دادگاه عدل آشکار سرمایه
- نبرد رخساره
- آلاهو... چی فرمودین؟! (نمایشنامه در هفت پرده)
- اعتراض نیروی کار در اروپا
- یادی از دوستی و دوستان
- خندۀ اسب چوبی
- پرکاد کوچک
- راعش و «چشم انداز»های نوین در خاورسیاه!
- داستان کوتاه: قایق های رودخانه هودسون
- روبسپیر و انقلاب فرانسه
- موتسارت، پیش درآمدی بر انقلاب
- تاریخ کمون پاریس - لیسا گاره
- ژنرال عبدالکریم لاهیجی و روزشمار حمله اتمی به تهران
* کارگاه هنر و ادبیات کارگری
- شاعر و انقلاب
- نام مرا تمام جهان میداند: کارگرم
- «فروشنده»ی اصغر فرهادی برعلیه «مرگ فروشنده»ی آرتور میلر
- سه مقاله دربارهی هنر، از تروتسکی
- و اما قصهگوی دروغپرداز!؟
- جغد شوم جنگ
- سرود پرولتاریا
- سرود پرچم سرخ
- به آنها که پس از ما به دنیا می آیند
- بافق (کاری از پویان و ناصر فرد)
- انقلابی سخت در دنیا به پا باید نمود
- اگر کوسه ها آدم بودند
- سوما - ترکیه
- پول - برتولت برشت
- سری با من به شام بیا
- کارل مارکس و شکسپیر
- اودسای خونین
* ترجمه:
- رفرمیستها هم اضمحلال را دریافتهاند
- .بررسی نظریه انقلاب مداوم
- آنتونیو نگری ـ امپراتوری / محدودیتهای نظری و عملی آتونومیستها
- آیا اشغال وال استریت کمونیسم است؟[*]
- اتحادیه ها و دیکتاتوری پرولتاریا
- اجلاس تغییرات اقلیمیِ گلاسکو
- اصلاحات اقتصادی چین و گشایش در چهلمین سال دستآوردهای گذشته و چالشهای پیشِرو
- امپراتوری پساانسانی سرمایهداری[1]
- انقلاب مداوم
- انگلس: نظریهپرداز انقلاب و نظریهپرداز جنگ
- بُرهههای تاریخیِ راهبر بهوضعیت کنونی: انقلاب جهانی یا تجدید آرایش سرمایه؟
- بوروتبا: انتخابات در برابر لوله تفنگ فاشیسم!
- پناهندگی 438 سرباز اوکراینی به روسیه
- پیدایش حومه نشینان فقیر در آمریکا
- پیرامون رابطه خودسازمانیابی طبقه کارگر با حزب پیشگام
- تأملات مقدماتی در مورد کروناویروس و پیآیندهای آن
- تاوان تاریخی [انقلابی روسیه]
- تروریسم بهاصطلاح نوین[!]
- جنبش شوراهای کارخانه در تورین
- جنبش مردم یا چرخهی «سازمانهای غیردولتی»
- جوانان و مردم فقیر قربانیان اصلی بحران در کشورهای ثروتمند
- چرا امپریالیسم [همواره] بهنسلکشی باز میگردد؟
- دستان اوباما در اودسا به خون آغشته است!
- رباتها، تجدید ساختار و عقبنشینی اتحادیهها
- رهایی، دانش و سیاست از دیدگاه مارکس
- روسپیگری و روشهای مبارزه با آن
- سرگذشت 8 زن در روند انقلاب روسیه
- سقوط MH17 توسط جنگنده های نیروی هوائی اوکراین
- سکوت را بشکنید! یک جنگ جهانی دیگر از دور دیده میشود!
- سه تصویر از «رؤیای آمریکایی»
- سه مقاله دربارهی هنر، از تروتسکی
- شاعر و انقلاب
- فساد در اتحادیههای کارگری کانادا
- فقر کودکان در بریتانیا
- قرائت گرامشی
- کمون پاریس و قدرت کارگری
- گروه 20، تجارت و ثبات مالی
- لایحه موسوم به«حق کار»، میخواهد کارگران را بهکشتن بدهد
- ماركس و خودرهایی
- ماركسیستها و مذهب ـ دیروز و امروز
- مانیفست برابری فرانسوا نوئل بابوف معروف بهگراکوس[1]
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- ملاحظاتی درباره تاریخ انترناسیونال اول
- ممنوعیت حزب کمونیست: گامی به سوی دیکتاتوری
- نقش کثیف غرب در سوریه
- نگاهی روششناسانه بهمالتیتود [انبوه بسیارگونه]
- واپسین خواستهی جو هیل
- واپسین نامهی گراکوس بابوف بههمسر و فرزندانش بههمراه خلاصهای از زندگی او
- ویروس کرونا و بحران سرمایه داری جهانی
- یک نگاه سوسیالیستی بهسرزمینی زیر شلاق آپارتاید سرمایه